Onze geiten

De geit die de meeste van onze melkgeitenhouders in de stal hebben, is een geit van het ras 'Saanen'. Een witte, kortharige geit die zich prima thuis voelt in onze strostallen.

Voedsel
Een geit is net als een koe een herkauwer. Zij eet graag plantaardig voedsel, zoals gras en maïs en drinkt veel water. Daarnaast geven onze geitenhouders de dieren krachtvoerbrokjes, voor extra energie en eiwit, en likblokken voor extra mineralen. 

Onze geiten | Voedsel

 

Geiten zijn erg kieskeurige beesten en eten/drinken niet zomaar alles wat hen voorgeschoteld wordt. Wanneer een drinkbak vuil is, zal de geit er nooit uit drinken. Hygiëne is voor de geit erg belangrijk!

 

Huisvesting
Dat de melkgeit kieskeurig is, blijkt ook wel uit het feit dat zij niet van regen of felle zon houdt. Het liefst verblijft zij op een veilige, droge en schaduwrijke plek, zoals de stal.

Onze geiten | Huisvesting

 

Om het leven van onze melkgeiten zo comfortabel mogelijk te maken, hebben al onze geitenhouders ruime, lichte geitenstallen. De stallen zijn voorzien van stro wat dagelijks wordt ververst.

 

  

Gezondheid
Onze geiten | Gezondheid Het welzijn van de melkgeit is voor ons erg belangrijk. Regelmatig komt de dierenarts op bezoek voor controle. Daarnaast worden tenminste twee keer per jaar de hoeven van de geit gekapt (nagels geknipt).

Omdat de geiten erg op elkaar lijken, worden zij bij de geboorte voorzien van een oormerk met een uniek registratienummer. Dit nummer is gekoppeld aan een computersysteem, waarin alle (gezondheids-)informatie over de geit wordt opgeslagen. 

 

Onze geiten | LammetjesLammetjes
Een geit geeft pas melk na de eerste keer lammeren (geboorte van het lammetje). Wanneer de dieren zeven maanden oud zijn, worden zij gedekt door een bok. Na een draagtijd van vijf maanden krijgt de geit twee tot drie lammetjes en komt de melkproductie op gang.

 

 

GeitenmelkOnze geiten | Geitenmelk
De saanengeit wordt gezien als de beste melkgeit ter wereld. Dit komt omdat deze geit bij een goede verzorging tot wel 5 liter melk per dag kan geven. Geiten worden net als koeien tweemaal per dag gemolken.