Over geitenmelk

Geitenmelk is een gezond product. Het is licht verteerbaar, bevat volwaardige eiwitten en heeft een hoog gehalte aan vitamine A en D.

Licht verteerbaar
Geitenmelk is heel licht verteerbaar. Dit komt doordat het vet in geitenmelk uit zeer kleine vetbolletjes bestaat en rijk is aan middellange vetzuurketens. Omdat geitenmelk minder eiwit bevat dan koemelk, kan het bovendien zeer geschikt zijn voor mensen met een koemelkallergie.

Cholesterolverlagend
Een ander voordeel ten opzichte van koemelk is dat melk van geiten meer cholesterolverlagend werkt. Geitenmelk is rijk aan middenlange keten vetzuren: 60% meer in vergelijking met koemelk. Deze vetzuren verminderen de aanmaak van cholesterol in het lichaam en doen de opname van cholesterol in de darmen dalen.

Vitaminerijk
Geitenmelk bevat daarnaast een hoog gehalte aan vitamine A en D. Bovendien bevat geitenmelk veel magnesium en ijzer. De melk is dan ook zeer goed voor hart, botten en bloedvaten.

Het hoge gehalte vitamine A verklaart overigens ook de wittere kleur van geitenmelk. Van nature bevat koemelk namelijk caroteen, wat de melk een gele kleur meegeeft. In tegenstelling tot een koe zet een geit in het lichaam caroteen om in de kleurloze vitamine A.

Producten

Van geitenmelk zijn gezonde producten te maken, zoals consumptiemelk en geitenkaas. Deze producten zijn steeds meer te vinden in het zuivelschap van supermarkten en speciaalzaken.